Sunshine Tour 2020

Sunshine Tour (ESP) officiële mededeling over het EHV-1 virus

De Sunshine Tour informeert iedereen dat de 27ste editie van de Tour deze zondag, 7 maart, zal eindigen. Deze beslissing werd genomen, omdat één van de paarden neurologische symptomen vertoont die lijken op EHV-1, ondanks een negatieve uitslag voor het virus. Dit paard staat sinds 26 februari in isolatie op meer dan 2 km afstand van het evenement.

Het paard kwam rechtstreeks van zijn eigen stal in België naar Dehesa Montenmedio en was fit, gezond en vertoonde geen symptomen. Het paard nam de eerste twee weken deel aan de competitie en op de eerste wedstrijddag in de derde week. Op vrijdag 26 februari meldde de persoonlijke dierenarts aan het organisatiecomité dat één van hun paarden koorts had. Het paard werd onmiddellijk geïsoleerd door het organisatiecomité van de Sunshine Tour. Volgens de regelementen werd de FEI (Fédération Equestre Internationale) van het geval op de hoogte gebracht. Aanvankelijk leken de symptomen die het paard vertoonde op piroplasmose te wijzen en het paard onderging een bloedtest op piroplasmose en een PCR voor rhinoneumonitis, beide resultaten waren negatief. Gedurende de daaropvolgende dagen controleerden zowel de wedstrijd-dierenartsen als de FEI-dierenartsen de koorts en de conditie van het paard tweemaal per dag. Na een paar dagen was de koorts gezakt tot een lager of zelfs normaal niveau.

Op 4 maart in de ochtend, vertoonde het paard voor het eerst neurologische symptomen. Om 16.30 uur kwam het organisatiecomité van de Sunshine Tour bijeen met de FEI, het RFHE en het Ministerie van Landbouw, waar werd besloten de show te sluiten aan het einde van de competitie op zondag 7 maart.

De bovengenoemde organisaties hebben een volledige risicoanalyse uitgevoerd en zijn tot een onderling akkoord gekomen dat, om een geordend vertrek van de paarden te garanderen, het evenement zal doorgaan tot 7 maart. We moeten samenwerken om de verspreiding van dit virus tot een minimum te beperken en we stellen de medewerking en het begrip van alle betrokken ruiters, grooms, eigenaars, sponsors en andere teamleden zeer op prijs.

Bron Sunshine Tour

Share this post

Latest news