Veterinarian,Makes,Radiography,Of,Horse,Leg

Schelstraete bereikt zeer voordelige regeling in een koopkwestie waar de röntgenfoto’s voorafgaand aan de aankoop vermoedelijk vervalst waren

Wat was er aan de hand? Cliënt kocht een jong paard voor zijn dochter als toekomstig sportpaard en de verkoper mailde een set röntgenfoto’s van het paard (nog geen enkele maanden oud) aan cliënt, die de foto’s daarop door zijn eigen dierenarts liet onderzoeken. De dierenarts verstrekte een positief röntgenologisch aankoopadvies. Na het paard bezichtigd te hebben is besloten tot aankoop.

Tussen partijen werd een koopovereenkomst gesloten waarin was bepaald dat cliënt binnen een periode van 15 dagen na levering van het paard de koop kon annuleren: hij zou dan alleen de koopsom van het paard terug ontvangen. Net voorafgaand aan het sluiten van de koopovereenkomst heeft de verkoper het paard in opdracht van koper laten ruinen.

Binnen een korte periode na levering voldoet het paard niet aan de verwachtingen van cliënt en cliënt laat het paard onderzoeken: wat blijkt, het paard heeft problemen in het spronggewricht, waardoor de prognose als sportpaard in de toekomst gereserveerd is. Cliënt wenst gebruik te maken van zijn recht om binnen 15 dagen na levering de koopovereenkomst te ontbinden, hetgeen Schelstraete C.S. Advocaten namens cliënt doet. De wederpartij protesteert: het paard is inmiddels geruind en zou al eerder geleverd zijn.

Cliënt vertrouwt het niet: hij vermoedt fraude met de röntgenfoto’s. Cliënt heeft het beeldmateriaal door een digitaal forensisch expert laten onderzoeken en wat blijkt? De foto’s zijn bewerkt met Photoshop. Op de foto’s van een ander paard is de naam en het chipnummer van het paard in kwestie geplakt.

De verkoper was in België gevestigd en mr. Katrien Beelen heeft lastens de verkoper conservatoir bankbeslag gelegd, hetgeen uiteindelijk één van de redenen was voor de verkoper om de zaak te schikken.

Niet alleen de koopsom van het paard werd door de schikking aan cliënt terugbetaald, maar ook de kosten welk hij reeds had gemaakt ten aanzien van het paard en een zéér riante vergoeding van de reeds gemaakte proceskosten maakte onderdeel uit van de schikking.

Cliënt werd bijgestaan door mr. Amanda Brouwers – Schelstraete C.S. Advocaten en mr. Katrien Beelen (Beelen Advocaten).

 

Share this post

Latest news