proeftijd nieuwe baan

Proeftijd van toepassing op de arbeidsovereenkomst?

Een regelmatig gestelde vraag door werkgevers is of dat er een proeftijd van toepassing is op de arbeidsovereenkomst met werknemer.

 Stel: je neemt iemand in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd, maar na een aantal weken kom je als werkgever erachter dat de werknemer niet aan de verwachtingen voldoet. Kun je dan de arbeidsovereenkomst eenvoudig opzeggen, zonder dat daarvoor de instemming van de werknemer vereist is? Een zogenaamde opzegging binnen ‘de proeftijd’.

Dit kan alleen indien er expliciet een proeftijd beding is opgenomen in de arbeidsovereenkomst én indien de arbeidsovereenkomst langer duurt dan 6 maanden. Voor arbeidsovereenkomsten korter dan 6 maanden is het niet mogelijk om een proeftijd beding op te nemen: indien het beding toch is opgenomen is het niet rechtsgeldig. De werknemer kan in dat geval succesvol aanspraak maken op voortzetting van het dienstverband tot het einde van de arbeidsovereenkomst.

Voor arbeidsovereenkomsten voor de duur vanaf 7 maanden tot en met 23 maanden kun je een maximale proeftijd opnemen van één maand. Voor arbeidsovereenkomsten vanaf 2 jaar (24 maanden) en onbepaalde tijd kun je een proeftijd opnemen van maximaal twee maanden.

Proeftijd geldt dus zeker niet van rechtswege. Dus indien je het als werkgever van belang vindt om te kijken of een werknemer gedurende de eerste weken voldoet aan de verwachtingen, ga een arbeidsovereenkomst voor de duur van minimaal 7 maanden én neem expliciet een proeftijd beding op.

Voor advies met betrekking tot dit onderwerp, het opstellen van arbeidsovereenkomsten en andere arbeidsrechtelijke vragen, neem contact op met mr. Amanda Brouwers.

 

Share this post

Latest news