Sweet Itch

Paard met zomereczeem is non-conform: koopovereenkomst is rechtsgeldig ontbonden en cliënte heeft recht op schadevergoeding

In de meest recent door Schelstraete Equine Lawyers gewonnen zaak (SEL) bij het Gerechtshof Den Haag bleek een paard, die verkocht was als dressuurpaard, aan zomereczeem te lijden (ook wel bekend als Staart-en Maneneczeem (SME)). Zomereczeem is een chronische, seizoensgebonden huidallergie die zich vaak uit in uitslag en zweren op het lichaam van het paard.

Niet geschikt voor sport

De zomerczeem was ernstig. Dierenartsen bevestigen dat paarden die zwaar lijden aan zomereczeem minder geschikt zijn om fysieke arbeid te verrichten vanwege de erge jeuk die opkomt als het paard gaat zweten. Sommige paarden kunnen zelfs geen zadel meer dragen door het letsel aan de schoft.

Beslissing van het Hof

SEL was voor cliënte in staat te bewijzen dat het paard al zomereczeem had voordat het was verkocht en dat de verkoper hiervan op de hoogte was. Ten onrechte heeft verkoper de koper niet geïnformeerd. Het Hof was het eens met de argumentatie van SEL en oordeelde dat het paard non-conform was omdat het door de aandoening niet geschikt is als sportpaard. De overeenkomst was rechtsgeldig ontbonden. De koopsom die cliënte voor het paard betaald heeft moet terugbetaald worden en de verkoper is een aanzienlijk bedrag aan schadevergoeding verschuldigd, bestaande uit verzorgings-, stallings-, vervoers- en behandelingskosten.

Cliënte werd bijgestaan door mr. Amanda Brouwers

Afbeelding: tds-saddlers.com

Share this post

Latest news