Employment Dismissals

Ontslaggolf als gevolg van Covid-19

De laatste maanden is het volop in het nieuws: Booking.com ontslaat wereldwijd maar liefst 25% van haar personeel. Een groot deel van het personeel van KLM en Damen Shipyards verliest zijn of haar baan. Sodexo, Maison van den Boer (cateraars) en NS schrappen honderden of duizenden banen. Niet alleen in de luchtvaartsector maar ook in de accountancy en consultancy sector lijkt baneninkrimping onvermijdelijk te zijn. De crisis wordt in vele sectoren voelbaar.

De Covid-19 crisis was vooraf niet te voorspellen en houdt ook langer aan dan verwacht. Ondanks de steunmaatregelen welke gelden en zijn aangekondigd door de overheid lijkt een ontslaggolf – helaas – onontkoombaar.

Vaak wordt er aan de werknemer een vaststellingsovereenkomst aangeboden alvorens de werkgever toestemming vraagt aan het UWV om het dienstverband van een aantal werknemers op grond van bedrijfseconomische omstandigheden te beëindigen. In deze vaststellingsovereenkomst is vaak een tegemoetkoming in juridische kosten opgenomen. Gebruik dit budget. Laat je als werknemer goed adviseren over de inhoud en consequenties van de voorgelegde vaststellingsovereenkomst: dit o.a. om het recht op een WW-uitkering veilig te stellen etc., een beter kans op een nieuw baan, etc.  Op deze wijze kun je het beste maken van de wellicht helaas onvermijdelijke situatie maken.

Ook als werkgever is het zeer belangrijk om je goed te laten adviseren over de aanpak van een ontslag traject op grond van bedrijfseconomische omstandigheden: dit kan fouten, procedure kosten en onrust onder werknemers voorkomen.

Word je als werknemer geconfronteerd met ontslag of is het voor jou als werkgever financieel niet meer haalbaar om alle werknemers in dienst te houden? Neem voor advies contact op met onze collega Amanda Brouwers.

Share this post

Latest news