NOW & andere noodmaatregelen van het kabinet

De werktijdverkortingsregeling (waarover we maandag hebben gepost) is vervangen door de ruimere #NOW regeling (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud).

Voorwaarden:

  • Een omzetverlies van minimaal 20%;
  • Gedurende de subsidie periode mag je geen personeel ontslaan op grond van bedrijfseconomische omstandigheden.

Voldoe je aan de voorwaarden dan heb je recht op:

  • Een tegemoetkoming in de loonkosten van maximaal 90%, afhankelijk van je omzetdaling (valt 100% van je omzet weg dan ontvang je 90%, valt 50% van je omzet weg dan ontvang je 45%).
  • Gedurende drie maanden, met de mogelijkheid tot verlening van drie maanden;
  • Een voorschot van 80% van de gevraagde tegemoetkoming.

Het is de bedoeling dat uw personeel volledig doorbetaald wordt: voor een deel daarvan (afhankelijk van het omzetverlies) krijgt u een subsidie, het is dus geen WW. Achteraf wordt de werkelijke omzetdaling bepaald.

De regeling wordt zo spoedig mogelijk opengesteld, nieuwe werktijdverkortingsaanvragen zijn per direct niet meer mogelijk en de lopende aanvragen worden afgehandeld volgens de nieuwe regeling.

Inkomensondersteuning

Zelfstandigen (waaronder #ZZP’ers) kunnen via hun Gemeente via een versnelde procedure voor een periode van drie maanden aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. Er geldt geen inkomens- of partnertoets. Ondersteuning is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal tegen een verlaagd rentepercentage.

Uitstel tot betaling van belastingen

Getroffen werkgevers kunnen eenvoudiger uitstel van belastingen aanvragen. Dit geldt voor de inkomsten- vennootschaps-, loon- en omzetbetalingen (btw). Verzuimboetes hoeven niet te worden betaald en het is niet nodig om meteen bewijsmiddelen mee te sturen; hiervoor krijgt u langer de tijd. De invorderingsrente en belastingrente van de belastingdienst gaat van 4% naar bijna 0, dit geldt voor alle belastingschulden: belastingdient.nl/coronavirus

 

Andere maatregelen (welke nog op bepaalde punten uitgewerkt moeten worden):

  • Eenmalige gift voor ondernemingen die direct getroffen van € 4.000,00; Dit zijn horecagelegenheden, sportscholen en andere bedrijven die gedwongen zijn hun activiteiten te staken door de 1,5 meter regeling (denk aan kapsalons, schoonheidsspecialisten, etc.).
  • Tijdelijke borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven.
  • Het wordt makkelijker voor ondernemers om geld te lenen.
  • Kleine ondernemers met microkredieten van Qredits krijgen een rentekorting.

Wij kunnen u behulpzaam zijn bij overleg met leveranciers, verhuurders, werknemers en fiscus tot het aanpassen van bestaande afspraken, het verkrijgen van betalingsuitstel en verkrijging van financiële tegemoetkoming uit hoofde van de noodmaatregelen.

Telefoonnummer: +31(0)135114420 / info@schelstraete.nl
Vanaf 24 maart zijn wij gevestigd op ons nieuwe adres in ’s-Hertogenbosch aan de Hoflaan 7-9.

Share this post

Latest news