changing nationality

Nieuw gevormde teams voor Wereldruiterspelen 2018; De trend van veranderende nationaliteit.

De World Equestrian Games (WEG) zijn net om de hoek en de hippische teams ter wereld bereiden zich voor de prestigieuze wedstrijd. In voorgaande jaren hebben verschillende rijders de nationaliteit in het Oekraïens veranderd om hun ruiter carrière te verbeteren, waarvan sommige recentelijk zijn teruggebracht naar hun oorspronkelijke nationaliteit.

In september 2018 zal Israël voor het eerst een springteam hebben dat het land vertegenwoordigt op het internationale toneel van paardensport.

De Amerikaanse amazone Ashlee Bond is een van de vele rijders die recent is overgestapt op Israëlisch staatsburgerschap. Alberto Michan, eerder van Mexico, deed dat ook in het begin van 2018 en Daniel Bluman, voorheen van Columbia, nam in 2017 de Israëlische nationaliteit aan.

Hoewel alle landen hun eigen regels hebben voor het verkrijgen van hun nationaliteit, stelt de Fédération Equestre Internationale (FEI) ook enkele aanvullende regels op voor rijders die hun nationaliteit veranderen.

De FEI moet de veranderingen in sportnationaliteit goedkeuren voor het geldig te zijn. De FEI heeft ook een wachttijdvereiste ingevoegd dat bestaat uit een periode van twee jaar tussen het laatste FEI-kampioenschap of CIO-teamdeelname voor het vorige land en de eerste deelname aan deze categorieën onder de nieuwe sportnationaliteit. Er is ook een vereiste voor ” residentie”, maar dit heeft veel uitzonderingen.

Bijkomende vereisten kunnen worden opgelegd door het Olympisch Comité. Volgens de Bye-law van artikel 41 van het Olympisch handvest is een deelnemer die één land heeft vertegenwoordigd op de Olympische Spelen, in continentale of regionale spelen of in wereld- of regionale kampioenschappen en die zijn nationaliteit heeft veranderd of een nieuwe nationaliteit heeft verworven, mag deelnemen aan de Olympische Spelen om zijn nieuwe land te vertegenwoordigen op voorwaarde dat er ten minste drie jaar zijn verstreken sinds de concurrent zijn voormalige land voor het laatst vertegenwoordigde. Deze periode kan echter worden verminderd of zelfs worden geannuleerd, met instemming van de betrokken NOC’s (National Olympic Committees) en IF (International Federation), door het bestuur van het IOC (International Olympic Committee), dat rekening houdt met de omstandigheden van elk geval.

FEI World Equestrian Games 2018 vindt plaats van 11-23 september 2018 in het Tryon International Equestrian Center in North Carolina (VS).

We wensen alle deelnemers veel succes.

Share this post

Latest news