Coin,In,Glass,Bottle,With,Money,Stack,Step,Up,Growing

Netto-opbrengst bij verkoop paard werd door rechtbank niet fiscaal belast

Wat is het geval?
De uitspraak van de rechtbank Noord-Holland waarin deze zich boog over de vraag of de netto-opbrengst van het paard terecht is belast door de fiscus als resultaat uit overige werkzaamheden. Dit vraagstuk kan zeer relevant zijn voor u als verkoper van een paard.

Wat zegt de wet?
Een voordeel kan slechts belastbaar inkomen zijn in de zin van de Wet inkomstenbelasting 2001 indien er een bepaalde bron aan ten grondslag ligt. Er worden drie algemene voorwaarden gesteld aan een dergelijke bron: deelname aan het economische verkeer, het oogmerk om voordeel te behalen en de verwachting dat het voordeel kan worden behaald.

Wat was er in de zaak aan de hand?
Ouders kochten een paard van €12,500 voor het plezier en de hobby van hun dochter. Zij wilde vervolgens met het paard als springpaard deelnemen aan wedstrijden. Bij aankoop was niet te verwachten dat het paard als springpaard succesvol zou worden. Het paard werd uiteindelijk voor € 1.300.000 verkocht. Tot het moment dat het uitgebrachte en geaccepteerde bod werd gedaan, is er nooit de intentie tot verkoop van paard aanwezig geweest. Eigenaresse kon ook redelijkerwijs geen voordeel verwachten, omdat het paard niet uit een goede bloedlijn kwam. De Belastingdienst stelde dat er sprake was van een bron van inkomen en dat het behaalde resultaat van de verkoop belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden vormt.

De rechtbank kwam echter tot de conclusie dat niet vanaf de aanschaf van het paard sprake is geweest van een bron van inkomen, reeds omdat het voordeel niet beoogd werd. Nu er geen sprake is van een bron van inkomen, kan het voordeel ook niet belast worden als resultaat uit overige werkzaamheden.

Vindplaats: ECLI:NL:RBNNE:2021:396

Share this post

Latest news