rider on horse

Luc Schelstraete: ‘Dat iemand op een paard zit, maakt hem geen eigenaar’

Bij de rechtbank in Breda diende vandaag het kort geding dat advocaat Luc Schelstraete namens zijn cliënt Jancees van der Endt had aangespannen. Inzet van het geschil zijn de twee paarden Johnny Cash en Goya, die eigenaar Van der Endt door Gilbert Mangnus liet trainen. Vanwege een schuld van Mangnus’ partner Moniek Valk, werden de paarden van Van der Endt door een gerechtsdeurwaarder in beslag genomen.

Op de zitting hebben mr Luc Schelstraete en zijn collega mr Britt Loeffen bewijzen overgelegd waaruit zou blijken dat Johnny Cash en Goya in eigendom zijn van hun cliënt Jancees van der Endt.

Zelf gefokt

“Van der Endt heeft één van de paarden zelf gefokt. Hoeveel duidelijker kan je het maken?”, zegt advocaat Luc Schelstraete. “Van het andere paard hebben we het aankoopbewijs overgelegd, daarnaast de stallingsovereenkomst en bewijzen dat meneer Van der Endt derden betaalt voor het zadelmak maken van zijn paarden. Daaruit blijkt dat onze cliënt eigenaar is van deze paarden.”

Niets van doen met Valk

Van der Endt liet zijn paarden trainen door Gilbert Mangnus, om ze zadelmak te laten maken. “Mangnus is de partner van mevrouw Valk, maar onze cliënt heeft niets van doen met Valk en haar schuldeisers.”

Foto op Facebook

Ter zitting bleek dat gerechtsdeurwaarder Meijerink beslag heeft gelegd op de twee paarden omdat op Facebook een foto zou hebben gestaan van Valk op één van de paarden van Van der Endt. “Dat was voor de deurwaarder de enige aanwijzing. Misschien heeft mevrouw Valk er ooit een keer opgezeten, maar dat maakt haar nog geen eigenaar.”

Verklaring staleigenaar

De twee paarden van Van der Endt stonden gestald op Ruitersportcentrum Reigershof in Oud Gastel. Luc Broos – eigenaar van Reigershof – heeft volgens Schelstraete al eerder verklaard dat de paarden geen eigendom zijn van Valk. “Hij heeft dit al op 7 augustus schriftelijk aan deurwaarder Meijerink laten weten, maar zij heeft het beslag gewoon doorgezet.”

Groot risico

“Als dit zomaar kan, betekent dat een groot risico voor eigenaren die hun paard door derden laten rijden. Het risico bestaat dat paarden worden opgehaald door schuldeisers van ruiters. Ik kan me me niet voorstellen dat een rechter daar in mee gaat”, besluit Schelstraete die momenteel niet weet waar de paarden Johnny Cash en Goya zich bevinden.

Verkoop opgeschort

De uitspraak volgt over (uiterlijk) twee weken. Tot die tijd wordt de reeds voorgenomen openbare verkoop van de paarden opgeschort.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Share this post

Latest news