geldrop NB

Freestyle auteursrecht mogelijk geschonden tijdens Pony´s Kür op Muziek in Geldrop

Auteursrechten  zijn er in verschillende soorten. Voor muziek, films en boeken maar ook in de dressuursport. De Auteurswet is in het leven geroepen om makers van een originele creatie te beschermen want als iemand iets origineels heeft gemaakt, is het natuurlijk niet de bedoeling dat iemand anders daar zomaar mee aan de haal kan gaan. Toch gebeurt het vaak dat auteursrechten geschonden worden.

De dressuursport staat bekend om zijn competitieve freestyle classes en het werk erachter om het perfecte stuk te componeren wat bij paard en ruiter past nu de muziek het belangrijkste onderdeel is van de kür op muziek.

Mogelijke schending van auteursrecht in de Geldrop

Joost Peters uit Hooge Mierde is een bekende componist die allerlei stukken heeft gecomponeerd voor grote namen als Edward Gal en Hans Peter Minderhoud. Deze muziek is beschermd door de Auteurswet. De heer Peters was dan ook erg verrast dat zijn  zijn freestyle, gecreëerd voor het paard TC Champ of Class DVB, gebruikt werd tijdens de kür op muziek in Geldrop zonder toestemming van hem of de eigenaar van de paard TC Champ of Class DVB.

Onrechtmatige daad

Dit soort inbreuk op auteursrecht kan resulteren in aansprakelijkheid op basis van onrechtmatige daad als dit in strijd is met de Auteurswet. Tevens kan dit een negatieve invloed op het imago en het product van de maker hebben. Niet te vergeten dat in deze situaties het harde werk van de componist niet wordt vergoed.

Schelstraete Advocaten vindt schendingen van de Auteurswet zeer ernstig en onrechtmatig nu de auteursrechten een doorlopende stimulans voor mensen moet zijn om creatief te blijven.

Ruiters en trainers worden geadviseerd om zich te onthouden van het kopiëren van de muziek van het internet en het te gebruiken zonder de toestemming van de maker. Dit geldt ook voor het delen van foto’s en video’s.

Share this post

Latest news