IMG_7797

FEI-exoneratie helpt organisatie CSI in Nederland niet bij afwenden aansprakelijkheid

De rechtbank Noord-Nederland heeft bij vonnis van 9 december 2020 een beroep van de organisator van een CSI-evenement op een in het FEI-vraagprogramma opgenomen exoneratieclausule (uitsluiting van aansprakelijkheid) gepasseerd en de organisator aansprakelijk gehouden voor door de eigenaar van een deelnemend paard als gevolg van een tijdens het evenement omgewaaide tent geleden schade.

De reden hiervoor was gelegen in het feit dat de organisator de tent in strijd met de vergunningvoorschriften in gebruik had genomen en gehouden ondanks een door het KNMI afgegeven waarschuwing met code geel voor zware windstoten en feitelijk optredende wind. Onder deze omstandigheden kon de organisator zich niet verschuilen achter de exoneratieclausule.

Nu de aansprakelijkheid van de organisator is vastgesteld, zal worden voortgeprocedeerd over de omvang van de door de organisator te vergoeden schade. De eigenaar stelt zich namelijk op het standpunt dat het paard aan de calamiteit ernstig letsel heeft overgehouden en vordert een aanzienlijk bedrag aan schadevergoeding.

De eigenaar wordt bijgestaan door mr. L.M. Schelstraete en mr. V. Zitman van Schelstraete Advocaten.

Share this post

Latest news