christies-auction

Eénmaal andermaal verkocht? Kopen op een kunstveiling – Art & Law Journal – by Schelstraete 2019/02

De totstandkoming van een overeenkomst. Op een kunstveiling slaat een veilingmeester altijd ter bevestiging van het hoogste bod af met de hamer. In 2010 stond dit oude veilinggebruik echter ter discussie bij de Rechtbank in Amsterdam. Een Antiquair en een Amsterdamse Veiling waren het namelijk niet eens over het moment waarop de overeenkomst tot stand was gekomen.

De feiten waren als volgt. De Antiquair is een onderneming die zich bezighoudt met de inkoop, verkoop, taxatie en restauratie van kunstvoorwerpen en antiek. Op 10 juni 2009 organiseerde de Amsterdamse Veiling een veiling van een collectie kunst. Op vier manieren kon een bod worden uitgebracht: schriftelijk voorafgaand aan de veiling, rechtstreeks vanuit de zaal, telefonisch en via internet.

De Antiquair had belangstelling voor een schilderij genaamd “Reclining Nude” en heeft op de veiling een bod van € 12.000 gedaan. Nadat er enkele seconden geen hoger bod volgde heeft de veilingmeester een klap met de hamer gegeven, het biednummer van de Antiquair genoemd en in één adem daar achteraan volgde dat er gelijktijdig met de klap van de hamer een bod van € 13.000 via internet was uitgebracht.

De Antiquair verkeerde in de veronderstelling dat hij het schilderij had gekocht. Totdat hij doorhad dat de veiling van het schilderij werd voortgezet.

Nadat de Antiquair aanvankelijk protesteerde deed hij een bod van € 14.000. Wederom volgde een hoger bod waarop de Antiquair uiteindelijk een bod van € 18.000 deed wat werd afgeslagen met de hamer.

Uiteindelijk stelt de Antiquair zich op het standpunt dat met de hamerklap van de veilingmeester een overeenkomst ten aanzien van de koop van het schilderij voor een bedrag van € 12.000 tot stand is gekomen. In de veilingvoorwaarden is namelijk opgenomen dat na het vallen van de hamer geen nieuw bod kan worden uitgebracht. Het hoogste bod wordt dan geaccepteerd.

De Rechtbank was het hiermee eens en verklaarde voor recht dat er een koopovereenkomst voor € 12.000 tot stand is gekomen met de klap van de hamer. De Antiquair heeft echter door verder te gaan met bieden afstand gedaan van zijn recht op nakoming van deze overeenkomst en een nieuwe koopovereenkomst met betrekking tot het schilderij gesloten voor € 18.000.

Kortom, een koopovereenkomst op een kunstveiling komt normaal gesproken tot stand door het afslaan met de hamer door de veilingmeester. De volledige uitspraak is te vinden op rechtspraak.nl: ECLI:NL:RBAMS:2010:BP9000.

Heeft u hier vragen over of heeft u zelf een kunst gerelateerd geschil aan de hand? Neem dan contact op met ons kantoor via info@schelstraete.nl of telefonisch via +31 (0)13 511 44 20.

Share this post

Latest news