E-sports

E-sports… Regels en Disciplinaire Sancties!

E-sports zijn in opkomst en als gevolg van de Covid-19 maatregelen nu en in het voorjaar booming. De UCI (Union Cycliste Inernationale) heeft de data van het eerste UCI Wereldkampioenschap E-sport op 8 en 9 december 2020 op Zwift aangekondigd. De KNWU organiseert al een aantal jaar een NK op Zwift; evenals de Britse wielerbond, British Cycling. Zwift zelf heeft sinds een aantal jaar Zwift Academy geïntroduceerd: de overall beste van dit event (heer en dame) krijgt een profcontract aangeboden.

De KNHS introduceerde dit voorjaar als proef www.paardrijden.nl waar tot klasse M2 dressuur online proeven konden worden ingestuurd en werden beoordeeld. De ruiter, amazone in kwestie kon ook winstpunten behalen.

Positieve en negatieve reacties, zijn E-sports allemaal wel zo eerlijk?

Mij wordt tijdens de real life fietsrondjes vaak verteld, dat het makkelijke kilometers zouden zijn…waarmee ik het oneens ben.

De eerste Britse kampioen Zwift is een aantal maanden na het event zijn overwinning afgenomen en hij is door British Cycling  geschorst voor de duur van 6 maanden (ook van real life wedstrijden). Wat was er gebeurd? Cam Jeffers had ten onrechte de snelle Tron Bike (vooral door de vormgeving en het virtuele gewicht) in Zwift bemachtigd. Hiervoor moet men 50.000 hoogtemeters maken in Zwift, heel wat – ik ben er al 1,5 jaar mee bezig. Maar Cameron had een bot aan gezet die deze hoogtemeters voor hem maakte, zodat hij deze fiets had. Met deze fiets nam hij deel aan het kampioenschap. Geen directe fraude: deelnemen met de Tron Bik was toegestaan én is niet eens de allersnelste fiets in Zwift. Had hij niet ook zonder deze fiets kunnen winnen? De schorsing was gebaseerd op algemene regels in de bestaande reglementen: onsportief en onethisch gedrag. Gehandhaafd wordt er dus; hetgeen een goed signaal is.

British Cycling heeft inmiddels een E-sports reglement opgesteld en ook de UCI, daarin is dit soort fraude expliciet geregeld. De KNWU nog niet blijkens de website. Wellicht is het een goed idee voor de KNWU om dit snel op te pakken om onterechte wedstrijd zegens achteraf te voorkomen.

De regels van de KNHS omtrent het digitaal afleggen van proeven zijn zeer basic; wellicht dient voor een solide toekomst van dit initiatief ook een reglement te worden opgesteld?

E-sports lijken immers de toekomst te hebben.

Mr. M.A.J. Brouwers – Schelstraete C.S. Advocaten

Share this post

Latest news