BTW – MARGEREGELING VAN TOEPASSING BIJ GEFOKTE PAARDEN?

Op 02 oktober 2019 heeft de Belastingdienst het begrip “margegoederen” ook wel bekend als “gebruikte goederen” verduidelijkt: gefokte paarden vallen nu ook onder margegoederen.

De btw-margeregeling houdt in dat u de btw niet berekend over uw omzet, maar over het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs, ofwel de winstmarge. Indien u met winst verkoopt is uw winstmarge positief en dient u hierover btw te betalen. Wanneer uw winstmarge negatief is, dus wanneer u met verlies verkoopt dan hoeft u over de negatieve winstmarge geen btw te betalen, maar u krijgt geen btw terug. Door middel van deze regeling wordt er minder btw in rekening gebracht, dit is voordelig voor kopers die de btw niet kunnen terugvorderen.

Handelaren in gefokte paarden mogen de btw-margeregeling toepassen mits aan de toepassingsvoorwaarden is voldaan. De btw-margeregeling is enkel van toepassing wanneer:

 1. u optreedt als handelaar en de goederen welke u verkoopt, behoren tot uw normale bedrijfsuitoefening.
 2. de goederen welke u verkoopt gebruikte margegoederen zijn.
 3. u de goederen welke u verkoopt binnen de EU heeft ingekocht bij:
  • een niet-ondernemer (bijvoorbeeld bij een particulier).
  • een ondernemer die de goederen uitsluitend voor vrijgestelde prestaties heeft gebruikt of voor andere prestaties waarvoor hij geen voorbelasting kon aftrekken.
  • een ondernemer die gebruikt maakt van de kleineondernemersregeling en het goed als bedrijfsmiddel heeft gebruikt.
  • een andere handelaar die de goederen heeft geleverd en daarbij de margeregeling heeft toegepast.

Voorts mag u als handelaar geen factuur uitreiken waarop u de btw afzonderlijk vermeldt. Daarnaast dient u wanneer u voor meer dan €500,- inkoopt of wanneer u bij meer dan één leverancier inkoopt een inkoopverklaring op te stellen.

Voor het opstellen van een inkoopverklaring en voor al uw overige fiscale vraagstukken kunt u bij ons terecht.

 

 

Share this post

Latest news